4 dôvody, prečo by ste sa nemali báť piť kávu

Zdravie

O vlastnostiach kofeínu asi niečo už viete. Stále sa však nájde aj dosť odporcov, pretože v nadmernom množstve môže spôsobovať niektorým ľuďom určité problémy. Odporúčaná denná dávka, ktorá je „zdravá“ sa stanovuje ťažko, pretože to závisí od spôsobu jej prípravy.

4 dôvody, prečo by ste sa nemali báť piť kávu
4 dôvody, prečo by ste sa nemali báť piť kávu (Foto: cafepoint.sk)

Úplne iné to bude v prípade koťogo kávovarov z nereze, ktoré máte zrejme aj doma a iné v klasickej kaviarni. Na začiatok by sme si ale mali povedať niečo dôležité o samotnej káve. Ako povedal Walter Willet z Hrawardskej Univerzity: „ Káva je úžasne silná zbierka biologicky aktívnych zlúčenín.“ V čom konkrétne nám ale pomáha?

1. Znižuje riziko Alzeheimerovej choroby

Hlavnou a najpodstatnejšou zložkou je samozrejme kofeín. Mierny stimulant, ktorý mnohí neprajníci označujú za drogu. Klasické drogy majú na človeka ale úplne iné účinky a okrem vzniku halucinácií ničia takmer celý organizmus. Káva dokáže naopak zlepšovať rekačné schopnosti človeka a zlepšovať jeho pamäť.

2. Zlepšuje náladu

Niektoré štúdie zistili, že ľudia, ktorí vypijú viac kávy, majú až osemkrát väčšiu pravdepodobnosť, že sa vyhnú pôsobeniu Parkinsonovej choroby. Stimulujúci účinok kofeínu zlepšuje aj náladu.
V roku 2013 sa konala štúdia, ktorá sledovala ľudí, ktorí vypili denne viac ako dve šálky kávy, bez ohľadu na jej množstvo v dnes obľúbenom KeepCup pohári, alebo klasickej šálke.
Skúmalo sa riziko samovrážd u týchto ľudí, ktoré bolo vplyvom kofeínu znížené o 45 %.

3. Budete žiť dlhšie

Závislosť kofeínu od dĺžky nášho života bola predmetom najväčšej štúdie Národného inštitútu boja proti rakovine. Zúčastnilo sa jej viac ako 400 tisíc mužov a žien vo veku od 50 do 71 rokov a trvala takmer 10 rokov. Výsledkom výskumu bolo zistenie, že pravidelný prísun kofeínu znižuje riziko úmrtia v dôsledku srdcovocievnych ochorení, a to najmä u pánov. Pričom u žien znižuje viac riziko mozgovej príhody, takmer o 25 %.

4. Nižšie riziko cukrovky

Platí to hlavne v prípade diabetesu typu 2. Štúdie z celého sveta sústavne ukazujú, že vysoká spotreba kávy s kofeínom alebo bez je spojená s nízkym rizikom cukrovky tohto typu.

Bez ohľadu na dôvody, jednou až dvoma šálkami kávy určite nič nepokazíte. A ešte lepšie bude, ak si jej chuť máte možnosť vychutnať v príjemnej spoločnosti.

Text: PR